Vad som gäller vid olika elinstallationer

När man talar om att göra elinstalltioner, så finns det en del saker man har lov till att göra på egen hand, om man vet vad man gör. För en del elinstallationer krävs det dock att du anlitar en elektriker i Uddevalla att göra. Även om det finns listat lite varstans på nätet vad du får och inte får göra, så kan det vara svårt avgöra när du väl står hemma med något om det är vad du får eller inte. Nedan kommer ett par vanliga frågor kring installera el hemma och huruvida man får göra själv eller inte.

Får jag installera en dimmer själv?

En dimmerär något man har för att steglöst reglera ljusstyrkan på en belysning. Det är en fast installerad elkopplare, vilket innebär att du inte får koppla den själv. Vänd dig till en kunnig elektriker för jatt göra jobbet. Om det handlar om att byta en redan befintlig och fast inkopplad dimmer, går det bra att byta dimmer själv. Observera att dimmern inte får överstiga 16 ampere och 400 volt, och att dimmern måste vara placerad i en egen kapsling eller dosa.

Får jag koppla in en strömbrytare själv?

En strömbrytare är för att kunna tända och släcka belysning. Det är en fast installerad elkopplare, vilket innebär att du inte får installera den själv. Om det är så att den behöver bytas, så kan det vara ok, om det är högst 16 ampere och 400 volt, och är placerade i en egen kapsling eller dosa.

17 Nov 2021

Vidir.se

Numera jobbar Vidir Geirsson på Villavitanova som VD. Mer information finns på linkedin. Vidirs fotografi ligger på is men bloggen fortsätter att leverera av en annan fotofantast! Även om han har flyttat från bloggen kommer du att kunna njuta av fina bilder här, vi fortsätter att skriva om professionella bilder och senaste nytt inom det området.

  

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen: