Fotografering – bra tips

Fotografering är processen att få fram ett fotografi från ett motiv. Kameran, med antingen fotografisk film eller ett digitalt bildminne, är de vanligaste sätten att ta bilder, men det finns flera andra typer. Fotokopiering och xerografi ger permanenta bilder men använder överföring av statisk elektricitet snarare än fotografisk film, därav termen fotostatkopiering. Objekt kan också avbildas med rayografer, såsom till exempel Man Ray och andra gjort, där objektets skuggor fastnar på fotografiskt papper utan någon kamera. En annan metod är att placera det som ska avbildas direkt på en skanner för att producera digitala bilder direkt. Wikipedia

 • Använd en enkel bakgrund
  En enkel bakgrund ger mer fokus på det du fotograferar och låter inte blicken vandra.
 • Placera inte motivet i mitten.
  Mitt på bilden är inte den bästa platsen för ditt motiv. Låt fotot få liv och placera motivet mer åt någon av sidorna.

 • Stå nära motivet.
  Ett eller två steg bort, om motivet är mindre än en bil, du kan använda zoomen för att få motivet ännu närmare. På närbilder kan du se spännande detaljer som fräknar eller ett höjt ögonbryn, men stå inte för nära så att det blir suddiga bilder.

 • Använd blixt även utomhus.
  Blixten tar bort fula skuggor och annat.

 • Placera motivet i bakgrunden.
  Om du tar kort på ett landskap, så ta trädet eller något annat och sätt i förgrunden. Det ger djup till bilden.

 

12 Apr 2018

Vidir.se

Numera jobbar Vidir Geirsson på Villavitanova som VD. Mer information finns på linkedin. Vidirs fotografi ligger på is men bloggen fortsätter att leverera av en annan fotofantast! Även om han har flyttat från bloggen kommer du att kunna njuta av fina bilder här, vi fortsätter att skriva om professionella bilder och senaste nytt inom det området.

  

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen: